Het café

In 1905 werd het cafe geopend. Carel Sligting is de man die op een zeer eigenzinnige wijze dit cafe een gezicht heeft gegeven. Hij was een legendarische figuur die menig vaste bezoeker inspireerde. Lees o.a. de verhalenbundel  ‘Wegens mensenkennis gesloten’  van L.H.Wiener. Dit boekje ligt in een vitrinekast in het cafe, het Caroleum genaamd, als een eerbetoon bij het overlijden van Carel opgericht.  Pronkstuk is de Krokodil, een befaamde trein uit Zwitserland, die Carel als 'treinenfanaat' kort voor zijn dood in bezit kreeg. Ook de oorlogsvliegtuigen die het ruim boven de hoofden van de bezoekers bezetten, zijn van zijn hand. Carel was een verwoed verzamelaar van treinen, trams en vliegtuigen.
Er is meer te zien: een tweede vitrine is gevuld met relikwieen uit de beide wereldoorlogen, buitgemaakt door een aantal klanten (Zeepvat, Bierman, Ferron en Meijer)op hun gezamenlijke  reizen langs plaatsen van historische betekenis voor de Europese geschiedenis.
Carel  Sligting was 35 jaar kroegbaas en overleed in 1984, waarna het cafe werd voortgezet door Sjoerd Visser en Gert Meijer. De vele cartoons die Sjoerd maakte van de gasten van dit cafe, hangen aan de muur achter de stamtafel.
Verder lezen: ‘ Haarlemse huiskamers’ , Maria van Vlijmen, ISBN 9789025741259