Nieuws

De Sligting Nieuwsbrief verschijnt onregelmatig. Meld je aan op de home-pagina

Bekijk de agenda voor actuele informatie over activiteiten. 

Verhalenwedstrijd 2016 van start!

Heel Nederland bakt, dat is inmiddels genoegzaam bekend, maar dat heel Nederland kan schrijven is een uitdaging van wat cultureler allooi. Cafe Sligting nodigt haar gasten en andere belangstellenden (hoort, zegt het voort) andermaal uit tot het schrijven van een kort verhaal (max. 750 woorden). Het thema dit jaar luidt "LAATSTE RONDE", een titel die haast vanzelf naar het cafeleven verwijst, maar ruimer kan worden opgevat: liefdesleven, beroepsleven, sport&spelleven, dierenleven, etc.

Ontdek je schrijftalent en stuur je verhaal voor 1-1-2017, 16.00 uur, naar info@cafesligting.nl

De jury, bestaande uit Lilian Blom, Lodewijk Wiener en Joubert Pignon, zal vervolgens de vijf beste verhalen uitkiezen. Deze vijf deelnemers lezen hun verhaal voor bij de prijsuitreiking, op zondagmiddag 29-1-2017.

De eerste prijs wordt beloond met een prachtige illustratie van zijn/haar verhaal door Paul van der Steen, die  o.a. elke vrijdag de boekenbijlage van NRC siert. Kijk voor meer prachtigs eens op www.paulvandersteen.nl

Met zijn speciale wijsheid en humor presenteert Kurt Vonnegut: 8 principes van het fictieschrijven.

1. Gebruik de tijd van een volslagen vreemde op een zodanige manier dat hij niet het gevoel heeft zijn tijd te verdoen.

2. Geef de lezer minstens één personage waar hij zich mee kan verbinden.

3. Elk personage moet iets willen, al is het maar een glaasje water.

4. Elke zin moet ofwel het karakter van een personage openbaren, ofwel de actie verder stuwen.

5. Begin je verhaal zo dicht mogelijk bij het einde.

6. Wees een sadist. Het maakt niet uit hoe lief en onschuldig je hoofdfiguren zijn, laat nare dingen met ze gebeuren – om de lezer te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

7. Schrijf om het één persoon naar de zin te maken. Als je een raam openzet en bij wijze van spreken de hele wereld het hof wil maken, dan loopt jouw verhaal al gauw longontsteking op.

8. Geef je lezers zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie. Stik maar met je ‘suspense’. Lezers moeten volledig begrip hebben van wat er gebeurt en waar en waarom, zodat ze het verhaal zelf zouden kunnen afmaken als de laatste pagina’s perongeluk door kakkerlakken zijn opgegeten.

En dan besluit Vonnegut met de volgende woorden: de beste Amerikaanse short story auteur van mijn generatie was Flannery O’Connor (1925-1964). Ze brak vrijwel al mijn regels, behalve de eerste. Grote schrijvers hebben die neiging.

Veel succes allemaal!